top of page

Tiptop je interview uitwerken, zo doe je dat!

Bijgewerkt op: 16 feb. 2021

In mijn vorige blog deelde ik 5 tips voor een goed interview. In het tweede en derde deel werken we het interview uit. Hoe schrijf je een artikel? Hoe te beginnen met zoveel informatie? Wat wordt de rode draad van het verhaal? Je leest hieronder hoe ik een artikel opbouw en uitwerk.Aan de slag

Ik raad je aan om zo snel mogelijk na het interview te beginnen. Voor mij geldt: hoe langer ik het laat liggen, hoe moeilijker ik het vind om het op te pakken.


Kruip in de huid van de lezer

Bedenk voor wie je het artikel schrijft. Wie zijn jouw lezers? Verplaats je in die mensen. Wat is interessant voor hen om te lezen?


Schrijven is schrappen

Je hebt een berg informatie gekregen tijdens het interview. En je hebt je verdiept in de lezers. Nu begint het schrijven. Nee, het schrappen! Alle overbodige informatie schrap je. Zo houd je de kern over. Ofwel de belangrijkste informatie voor de lezer.


Structuur en opbouw

Verschillende onderwerpen structuur ik in alinea’s. Zo bepaal ik de indeling en opbouw van het verhaal.


Een kop is top

Zet boven elke alinea een aansprekende of prikkelende kop. Een kop trekt de aandacht. Bedenk maar eens hoe je een krant leest. Juist, je scant koppen. Als het interessant genoeg voor je is lees je verder.


De inleiding

Ik besteed veel aandacht aan de inleiding. Het doel is dat je de aandacht van de lezer trekt in de eerste regels. Zo zorg je ervoor dat hij verder wil lezen.


Aankleden

Tot slot maak ik de tekst “leuker” met een prikkelende titel en quotes van de geïnterviewde.


Het slot

Wat moet de lezer doen na het lezen van dit stuk? Zorg dat er een duidelijke actie in staat. Dat kan een verwijzing naar een website of een winactie zijn of een telefoonnummer om contact op te nemen.


De finishing touch

In het laatste blog van deze drieluik deel ik schrijftips voor een prettig leesbare tekst.


 

Femke woont in Breda en is zelfstandig communicatieadviseur en tekstschrijver bij

femfataal.nl


119 weergaven
bottom of page